UBs jubileumsstipendium ungdomsidrott

Ubmejen biejvieh/Samisk vecka i Umeå delade under sitt 20-års jubileum 2019 ut ett jubileumsstipendium gällande ungdomsidrott. Ändamålet är att stödja samiska idrottsungdomars identitetsstärkande strävanden. Stipendiet ges till en eller flera personer som genom sitt engagemang i sin idrottsgren visar vägen för andra samiska ungdomar att satsa på sin idrott.

Simon Åstot, längdskidåkare från Ubmeje, har med målmedvetenhet och träning tagit steg för steg i sin idrottsliga karriär. 2016 blev han uttagen att tävla för team Sápmi i Arctic Winter Games på Grönland. I år blev Simon uttagen till det svenska juniorlandslaget för tävlingar i JVM i Lahti. Hans idoga träning och framgångar är ett inspirerande exempel för andra unga samer som håller på med idrott.

Stipendiet består av SEK 1 500: ‐. Pristagaren tilldelas också ett diplom av Såhkie ‐ Umeå sameförening.

Simon Åstot, 18 år. Bor i Ubmeje, tillsammans med mamma, pappa och två systrar. Går sista året på gymnasiet, naturvetenskapliga programmet. Tävlar för två klubbar, IFK Umeå, och i samiska sammanhang Sarek IF. Just nu tävlar Simon i JSM i Sollefteå. Simon blev uttagen till att tävla för Sverige i JVM i Lahtis i slutet av januari. På somrarna brukar han vara med familjen i Padjelanta och Sarek, där renarna är på sommarbete, och vara med på kalvmärkning.

Simons föräldrar som gillar skidåkning drog tidigt ut honom i spåret och han började tävla redan som sex-åring. Idag tränar han ungefär 13-14 timmar i veckan.

På frågan om vad som är hans mål med skidåkningen svarar Simon,

– På lång sikt är det att jag ska bli bäst i världen. På kort sikt att ta mig in i en av landslagets träningsgrupper inför nästa säsong.

Hans träningsråd till andra:

– Man ska hålla på med något som man tycker är kul, väldigt kul. Annars är det svårt att behålla gnistan i det man gör, och då blir det svårt att hålla igång.