På gång i Ubmeje & Sápmi

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Viessuoje Mujttuo: A digital future for Ume Sami

6 december, 2014 kl 09:30 - 16:00

Viessuoje mujttuo white bg

Såhkie Umeå Sameförening i samarbete med Álgguogåhtie inbjuder till konferensen i Ubmeje/Umeå den 6 december mellan 9:30–16:00.

En stillsam revolution håller på att hända med det umesamiska språket, som idag är ett av världens minsta språk. Avsaknaden av formellt godkänd ortografi, bristen på utbildningsmöjligheter och svaga stödinsatser har tvingat eldsjälarna för umesamiskans framtid att vända sig till nya lösningar. En sådan lösning är självinlärning över internet.

Under 2014 inleddes Såhkie Umeå Sameförening ett samarbete med det brittiskt baserade pedagogiska företaget Memrise. Ett grundläggande läromedel utarbetades på Memrise plattform och avtäcktes för allmänheten i juni månad. Nu arrangeras Viessuoje Mujjtuo, som betyder Levande Minne, för att presentera nästa fas av detta långsiktiga arbete och för att väcka intresset för det umesamiska språkets framtid.

Vår stora gäst för dagen är Ed Cooke, minnesvärldsmästare och VD för Memrise. Andra talare är språkforskaren Mikael Vinka, Ulla Barruk Sunna, ordförande för Álgguohgåthie och Peter Steggo, minoritetssamordnare Umeå samiska förvaltning.

Vi bjuder på kaffe och fika under dagen. Föranmälan sker till oscar@sahkie.se senast 30 november. Fullständigt schema finns på följande länk.

ENGLISH SCHEDULE CAN BE FOUND HERE.

Datum & tid: Lördag 6 december, 9:30-16:00
Plats: Umeå Universitet, sal MA121 (MIT-huset)

Detaljer

Datum:
6 december, 2014
Tid:
09:30 - 16:00

Arrangör

Plats

Umeå Universitet
Universitetstorget 16
Umeå, 901 87 Sverige
+ Google Map
Telefon:
090-786 50 00
Webbplats:
http://www.umu.se/english

Comments are closed.

Såhkie Umeå Sameförening har som målsättning att stärka samiska arrangemang i Ubmeje och regionen genom att sprida information om vilka typer av samiska aktiviteter som sker i Ubmeje och Sápmi. I denna kalender marknadsför arrangemang både från sameföreningens initiativ, Umeå Samiska förvaltningskommun och alla andra aktörer med koppling till samiska arrangemang.

Kalendern uppdateras kontinuerligt med aktiviteter i takt med att informationen når oss. Om du är arrangör och anordnar någon samisk aktivitet så kan du meddela detta till info@sahkie.se så kommer det med i kalendern.