På gång i Ubmeje & Sápmi

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Vidderna inom mig

23 maj, 2014 kl 19:00 - 20:00

80KR – 160KR

Musikprojektet Vidderna inom mig håller den 23 19:00 maj konsert i Tegskyrkan!

Verket är komponerat av Svante Henryson till texter på nordsamiska ur diktsamlingen Lávlo vizar biellocizaš (Sjung kvittra Blåhake) av den samiske multikonstnären Nils Aslak Valkeapää (d 2001). Verket är en dryg timme långt, och är skrivet för blandad kör, barnkör, recitatör, solocello, samt en orkester. Körstämmorna är speciellt anpassade för att de ska kunna sjungas av amatörkorister. I Umeå leds de av Elisabeth Holm och Ann-Charlotte Wastring. Orkesterstämmorna kräver däremot professionella musiker av yppersta klass och består av Nordnorges alla landsdelsmusiker (regionmusiker), med tillskott från några lokala musiker. Recitatören Berit Alette Mienna läser dikter och bidrar med vokala inslag.

Svante

Henryson, som har samiskt påbrå på sin mors sida, komponerande verket 2010-2011, då han bodde i Skibotn, Nordnorge, i Valkeapääs före detta privatbostad Lássagámmi, numera statlig stipendiebostad. Uruppförandet skedde den 21 juli 2011 på urfolksfestivalen Riddu-Riddu. Vidderna Inom Mig var redan vid uruppförandet en stor succé bland såväl kritiker som publik. Svante Henrysons verk är ett hyllningsverk till den störste och kanske den viktigaste samiska konstnären. Nils Aslak Valkeapää ses av många som den samiska kulturens förgrundsgestalt. Som multikonstnär verkade han som författare, poet, bildkonstnär, kompositör, skådespelare och jojkare. Nils-Aslak vann också ett flertal priser för sitt arbete, ex. vis Nordiska Rådets litteraturpris 1991och Prix Italia-priset 1993 för sin Fågelsymfoni.

Svante Henryson föddes 1963 och växte upp i Umeå, där han började sin musikerbana som rock-elbasist och jazz-kontrabasist. Efter studierna, bl.a. vid Musikaliska Akademien i Prag, blev han rekordung solobasist i Oslo Filharmonien. Han gjorde därefter ett musikaliskt lappkast och blev elbasist med hårdrockgitarristen Yngwie Malmsteen i USA. Numera är huvudinstrumentet cello.

Svante Henrysson

Som både kompositör och improvisatör rör han sig obehindrat inom ett osedvanligt stort musikaliskt spektrum med sina tre instrument. 2010 belönades han med Årets konstmusikpris i Sverige för sin Sonat för soloviolin. Konserten genomförs av Såhkie/Umeå sameförening med stöd från Umeå 2014 och sker i samarbete med Norrlandsoperan och Studieförbundet Vuxenskolan.

Foto: Ørjan Bertelsen

Detaljer

Datum:
23 maj, 2014
Tid:
19:00 - 20:00
Pris:
80KR – 160KR

Arrangör

Såhkie Umeå Sameförening, Eva
Telefon:
070-354 51 06
E-post:
eva@sahkie.se
Webbplats:
http://www.sahkie.se/

Plats

Tegs kyrka
Jägarvägen 16
Umeå, 90420 Sverige
+ Google Map

Comments are closed.

Såhkie Umeå Sameförening har som målsättning att stärka samiska arrangemang i Ubmeje och regionen genom att sprida information om vilka typer av samiska aktiviteter som sker i Ubmeje och Sápmi. I denna kalender marknadsför arrangemang både från sameföreningens initiativ, Umeå Samiska förvaltningskommun och alla andra aktörer med koppling till samiska arrangemang.

Kalendern uppdateras kontinuerligt med aktiviteter i takt med att informationen når oss. Om du är arrangör och anordnar någon samisk aktivitet så kan du meddela detta till info@sahkie.se så kommer det med i kalendern.