På gång i Ubmeje & Sápmi

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Vera Kondrateva & Kristian Blak

22 februari kl 20:30 - 22:00

Det Färöarnabaserade bandet Yggdrasil, med kapellmästare Kristian Blak, var 2015 på turné i Ryssland. En av konserterna på turnén var i den västsibiriska byn Surgut.

Vid denna konsert var sångerskan Vera Kondrateva gästsolist. Det gick så fint att Vera och Yggdrasil sedan dess har spelat regelbundna konserter som fört dem till Sibirien, Färöarna, Norge, Sverige, Danmark, Grönland, Estland, Lettland, Tyskland, Österrike och Italien.

Vera Kondrateva är prisbelönt musiker, kompositör, utövare och förmedlare av chantifolkets kulturarv. Chanterna bor i västra Sibirien och talar minoritetsspråket chantiska som förstaspråk.

Vera har fått flera priser, bland annat M.A. Castrén-sällskapets musikpris (Finland) och I.N. Shestalov-priset för sitt arbete med bevaring och utveckling av minoritetsspråk, litteratur, folklore och traditionell kultur hos nordliga urfolk.

”Jag föddes i mina förfäders land, jag bor här.

Mina förfäder bodde här; mina föräldrar bor här, min familj bor här. Jag ser de nordliga urfolkens liv inifrån. I sökandet efter sätt att förbrättra livskvaliteten, kulturen och identiteten hos urfolken i Rysslands östra regioner är min största motivation identifieringen och den etniska tillhörigheten med de fåtaliga urfolken i norr. Detta står i direkt relation till den traditionella livsstilen och längtan efter att skapa och förbättra livsmiljön för olika urfolk.”

Detaljer

Datum:
22 februari
Tid:
20:30 - 22:00

Arrangör

Umeå Folkmusikförening
Webbplats:
http://umeafolkmusik.se/

Plats

Studion, Umeå Folkets Hus
Skolgatan 59
Umeå, Sverige
+ Google Map

Comments are closed.

Såhkie Umeå Sameförening har som målsättning att stärka samiska arrangemang i Ubmeje och regionen genom att sprida information om vilka typer av samiska aktiviteter som sker i Ubmeje och Sápmi. I denna kalender marknadsför arrangemang både från sameföreningens initiativ, Umeå Samiska förvaltningskommun och alla andra aktörer med koppling till samiska arrangemang.

Kalendern uppdateras kontinuerligt med aktiviteter i takt med att informationen når oss. Om du är arrangör och anordnar någon samisk aktivitet så kan du meddela detta till info@sahkie.se så kommer det med i kalendern.