På gång i Ubmeje & Sápmi

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Várdduo seminarium: Ylva Jannok Nutti

31 mars kl 13:30 - 15:00

Gratis

Att vara ung idag och för ett decennium sedan – vad har hänt?

Ylva Jannok Nutti, gästforskare på Várdduo, presenterar ett forskningsprojekt med fokus på samiska ungdomar.

Seminariet kan följas i Zoom: länk

Projektet studerar samiska ungdomars upplevelser om vad det innebär att vara ung same, ungas röster idag och för ett decennium sedan. Hur ser unga och de unga vuxna på sin ungdomstid? Vad upplever de som viktigt? Vilka likheter och skillnader kan uttydas?

Syftet är att försöka förstå ungdomarnas upplevelser, samt analysera och problematisera värdet av utbildning för att adressera komplexiteten av ungas röster och dekolonisering, för att stärka upplevelser av identitet och gemenskap.

Ylva Jannok Nutti arbetar som førsteamanuensus / lektor i pedagogik vid samiska lärarutbildningarna på Sámi allaskuvla i Guovdageaindnu i Norge. Utöver det är Ylva med i ett forskningsprojekt vid Södertörns högskola. Där studerar de samiska berättelser, och arbetet sker tillsammans med en samisk förskola. Under hösten 2020 var Ylva Jannok Nutti gästforskare hos Várdduo -centrum för samisk forskning.

Detaljer

Datum:
31 mars
Tid:
13:30 - 15:00
Pris:
Gratis

Plats

Online

Comments are closed.

Såhkie Umeå Sameförening har som målsättning att stärka samiska arrangemang i Ubmeje och regionen genom att sprida information om vilka typer av samiska aktiviteter som sker i Ubmeje och Sápmi. I denna kalender marknadsför arrangemang både från sameföreningens initiativ, Umeå Samiska förvaltningskommun och alla andra aktörer med koppling till samiska arrangemang.

Kalendern uppdateras kontinuerligt med aktiviteter i takt med att informationen når oss. Om du är arrangör och anordnar någon samisk aktivitet så kan du meddela detta till info@sahkie.se så kommer det med i kalendern.