På gång i Ubmeje & Sápmi

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Urfolksdiplomati som en väg till självbestämmande

10 juni kl 11:30 - 12:30

Välkommen på lunchföreläsning med forskarkollegorna Sheelagh Daniels-Mayes (University of Sydney) och Kristina Sehlin MacNeil (Várdduo, centrum för samisk forskning vid Umeå universitet), på kulturhuset Tráhppie på Gammlia.

Föreläsningen är på engelska och det går bra att vara med både virtuellt eller fysiskt.

Forskarna presenterar en artikel om urfolksdiplomati: “Disrupting assimilationist research principles and practices in Australia and Sweden: Self-determination through the enactment of Indigenous diplomacies”.

Själva beskriver de sin artikel så här:
”Diplomati är för många ett bekant begrepp som ofta definieras som staters metoder för att hantera sina relationer till andra länder, inklusive dialog och förhandling, för att lösa konflikter och upprätthålla fred. Den artikel vi presenterar granskar dels befintlig litteratur kring begreppet diplomati, där urfolksdiplomati lyser med sin frånvaro. Därför fokuserar vi särskilt på diplomati tillhörande urfolk, främst i Sverige och Australien.”

Lunch kan köpas från klockan 11:15, och serveras enligt rutiner anpassade till Coronaläget, som bland annat innebär begränsat antal platser vid borden, så att vi kan hålla ett lämpligt säkerhetsavstånd.

Den som vill närvara virtuellt kan koppla upp sig via Zoom
eller ringa telefonnumret +46 8 5050 0828 Sweden och ange mötes ID 629 6471 0099

Seminariet är ett samarrangemang mellan Várdduo och Såhkie, Umeå sameförening.

Detaljer

Datum:
10 juni
Tid:
11:30 - 12:30

Arrangörer

Várdduo – centre for Sami Research
Såhkie Umeå sameförening

Plats

Tráhppie
Helena Elisabeths väg 4
Umeå, 90342
+ Google Map
Webbplats:
www.sahkie.se

Comments are closed.

Såhkie Umeå Sameförening har som målsättning att stärka samiska arrangemang i Ubmeje och regionen genom att sprida information om vilka typer av samiska aktiviteter som sker i Ubmeje och Sápmi. I denna kalender marknadsför arrangemang både från sameföreningens initiativ, Umeå Samiska förvaltningskommun och alla andra aktörer med koppling till samiska arrangemang.

Kalendern uppdateras kontinuerligt med aktiviteter i takt med att informationen når oss. Om du är arrangör och anordnar någon samisk aktivitet så kan du meddela detta till info@sahkie.se så kommer det med i kalendern.