På gång i Ubmeje & Sápmi

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Skogen kallar: Britta Marakatt-Labba

2 februari kl 17:00 - 18:00

Gratis
“Skogen kallar!” är en serie samtal, intervjuer och filmer där Nordisk kulturkontakt reflekterar över nutidsmänniskans förhållande till naturen utifrån ett uttalat konst- och kulturperspektiv. Detta gör de tillsammans med inbjudna nordiska gäster som representerar olika kulturgrenar, ofta med fokus på samiska konst- och kulturutövare.
I kvällens samtal blir samiska textil- och bildkonstnären Britta Marakatt-Labba intervjuad av kulturjournalisten Kerstin Wixe. De diskuterar Marakatt-Labbas konstnärskap och vilken roll naturen har för den skapande processen och för henne som konstnär.
Samtalet visas på Facebook live: https://www.facebook.com/events/1097011627386280
Britta Marakatt-Labba har blivit en galjonsfigur för den samiska samtidskonsten och hon fick sitt stora internationella genombrott på Dokumenta 14 – utställningen i Kassel år 2017. Där visade hon textilkonstverket ”Historja” från åren 2003 – 2007, en imponerande helhet handbroderade bilder som behandlar samernas kontroversiella historia. De senaste åren har Marakatt-Labba varit en mycket efterfrågad konstnär och just nu visas hennes verk bl a på utställningen ”Bakom hörnet vindens jojk” på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm. (Hon är en välkänd pionjär inom samisk aktivism och är även med i styrgruppen för det nya urfolksresidenset Sápmi Salasta i Västerbotten, Sverige.)
Kerstin Wixe, tidigare anställd på Sveriges Radio i närmare 50 år som samhälls-och kulturjournalist, är numera freelance. Bor i Norrbotten där hon också är ständig samtalsledare för Kontext, litterär scen i Luleå och producerar också deras podd med författarintervjuer (https://kontextforfattarsamtal.podbean.com). Wixe debuterade 2018 med romanen Vitt ljus.

Detaljer

Datum:
2 februari
Tid:
17:00 - 18:00
Pris:
Gratis

Arrangör

Nordisk kulturkontakt
Webbplats:
https://www.nordiskkulturkontakt.org/sv/

Plats

Online

Comments are closed.

Såhkie Umeå Sameförening har som målsättning att stärka samiska arrangemang i Ubmeje och regionen genom att sprida information om vilka typer av samiska aktiviteter som sker i Ubmeje och Sápmi. I denna kalender marknadsför arrangemang både från sameföreningens initiativ, Umeå Samiska förvaltningskommun och alla andra aktörer med koppling till samiska arrangemang.

Kalendern uppdateras kontinuerligt med aktiviteter i takt med att informationen når oss. Om du är arrangör och anordnar någon samisk aktivitet så kan du meddela detta till info@sahkie.se så kommer det med i kalendern.