På gång i Ubmeje & Sápmi

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Sardinian Pastoral Songs / Tenorer från Sardinien

8 mars, 2019 kl 12:00 - 13:00

Konsert tillsammans med jojkaren Krister Stoor på Kultur på campus med efterföljande seminarium. Fri entré.

På Sardiniens högland lever sedan urminnes tider ett folk som har utnyttjat det kuperade landskap som ön erbjuder. Fårskötsel har fortfarande en stor betydelse för ekonomin och produkterna produceras och säljs i bland annat i form av ostar, typ pecorini. Bland dessa fåraherdar utvecklades en typisk sångstil, där oftast fyra män, en försångare och tre olika stämmor sjunger. Det påminner om tuvinsk strupsång ibland. Nu kommer gruppen Tenores di Neoneli till Umeå och Kultur på campus. Deras sångsätt är idag skyddad av UNESCOS Immateriella kulturarv. På samma sätt som sardiska fåraherdar har sina sånger så har renskötarna i Sápmi sina herdesånger, det vill säga jojkningen, som har stark anknytning till renen. Vi får vi höra två olika varianter av herdesånger, tenorerna från Neoneli och Krister Stoor från Laevas sameby.

Tenorerna från Neoneli https://www.youtube.com/watch?v=StKh9q1OQwY

Kultur på Campus, Umeå universitet
Medarrangör: Istituto Italiano di Cultura

Detaljer

Datum:
8 mars, 2019
Tid:
12:00 - 13:00

Arrangörer

Såhkie Umeå sameförening
CeSam/Vaartoe

Plats

Umeå Universitet
Universitetstorget 16
Umeå, 901 87 Sverige
+ Google Map
Telefon:
090-786 50 00
Webbplats:
http://www.umu.se/english

Comments are closed.

Såhkie Umeå Sameförening har som målsättning att stärka samiska arrangemang i Ubmeje och regionen genom att sprida information om vilka typer av samiska aktiviteter som sker i Ubmeje och Sápmi. I denna kalender marknadsför arrangemang både från sameföreningens initiativ, Umeå Samiska förvaltningskommun och alla andra aktörer med koppling till samiska arrangemang.

Kalendern uppdateras kontinuerligt med aktiviteter i takt med att informationen når oss. Om du är arrangör och anordnar någon samisk aktivitet så kan du meddela detta till info@sahkie.se så kommer det med i kalendern.