På gång i Ubmeje & Sápmi

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Samiskt i fokus på Landsarkivet i Härnösand

19 maj, 2014 - 31 oktober, 2014

Under sommaren och hösten visas en utställning med samiskt tema på Landsarkivet i Härnösand. Syftet är att lyfta fram även minoritetsgruppers historia ur arkiven.

Eva-Marie Sahlin, divisionschef för den regionala divisionen på Riksarkivet, invigde utställningen tisdagen den 20 maj och talade bland annat om vikten att lyfta fram allas historia ur våra arkiv, exempelvis våra minoritetsgrupper.

I utställningen ”samiskt” på Landsarkivet i Härnösand är det just den samiska historien som visas. Det görs med hjälp av dokument och fotografier ur en mängd olika arkiv (Domkapitel, Länsstyrelse, Lappfogde, Svenska missionssällskapet kyrkan och samerna, Lapska missionens vänner och Rikets nomadskola) tillsammans med föremål ur Murberget, Länsmuseet Västernorrlands samlingar.

Utställningen kommer att visas mellan den 19 maj och 31 oktober 2014 på Rosenbäcksallén.

Utställningsaffischen (bild här under, fotograf Rolf Boström) visar en samisk översättning av gamla testamentet, en renmärkeslängd, fotografier tagna av lappmissionären Gustaf Lundgren och ett vävt bälte till en kvinnodräkt från Murberget.

samiskt_affisch

Text & Bild: Umeå2014

Detaljer

Börjar:
19 maj, 2014
Slutar:
31 oktober, 2014
Webbplats:
http://umea2014.se/2014/05/samiskt-i-fokus-pa-landsarkivet-i-harnosand/

Arrangör

Riksarkivet
Telefon:
010-476 70 00
E-post:
riksarkivet@riksarkivet.se
Webbplats:
http://riksarkivet.se

Plats

Landsakrivet Härnösand
Jonas Bures plats, Rosenbäcksallén
Härnösand, Västernorrland 871 24 Sverige
+ Google Map
Telefon:
010-476 80 00
Webbplats:
http://riksarkivet.se/harnosand

Comments are closed.

Såhkie Umeå Sameförening har som målsättning att stärka samiska arrangemang i Ubmeje och regionen genom att sprida information om vilka typer av samiska aktiviteter som sker i Ubmeje och Sápmi. I denna kalender marknadsför arrangemang både från sameföreningens initiativ, Umeå Samiska förvaltningskommun och alla andra aktörer med koppling till samiska arrangemang.

Kalendern uppdateras kontinuerligt med aktiviteter i takt med att informationen når oss. Om du är arrangör och anordnar någon samisk aktivitet så kan du meddela detta till info@sahkie.se så kommer det med i kalendern.