På gång i Ubmeje & Sápmi

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Repatriering och respekten för döden

1 mars kl 14:00 - 15:00

Adriana Aurelius, projektledare för Repatriering Lycksele 2019 om återbördande av mänskliga kvarlevor till den gamla samiska kyrkplatsen.

När de döda plötsligt ringde från museets telefon och bad att få komma tillbaka, började en förvandling. De väckte liv i gamla släktband och skapade nya vänskapsband. Burna i askar av näver återvände de på de levandes ben. Varför är respekten för de döda så viktig för oss levande? Vad händer med oss när de döda visar att de behöver oss och att vi är en del av dem? Adriana berättar om en händelse där de döda och de ofödda tog plats och de levande fick bära allt ansvar.

Föreläsning i Bildmuseets flexhall, plan 0
i anslutning till utställningen Grada Kilomba/ A World of Illusions

Detaljer

Datum:
1 mars
Tid:
14:00 - 15:00

Arrangör

Bildmuseet
Telefon:
090-786 7400
E-post:
info@bildmuseet.umu.se
Webbplats:
http://www.bildmuseet.umu.se/en

Plats

Bildmuseet
Östra Strandgatan 30
Umeå, 903 33 Sverige
+ Google Map
Telefon:
090-786 7400
Webbplats:
http://www.bildmuseet.umu.se

Comments are closed.

Såhkie Umeå Sameförening har som målsättning att stärka samiska arrangemang i Ubmeje och regionen genom att sprida information om vilka typer av samiska aktiviteter som sker i Ubmeje och Sápmi. I denna kalender marknadsför arrangemang både från sameföreningens initiativ, Umeå Samiska förvaltningskommun och alla andra aktörer med koppling till samiska arrangemang.

Kalendern uppdateras kontinuerligt med aktiviteter i takt med att informationen når oss. Om du är arrangör och anordnar någon samisk aktivitet så kan du meddela detta till info@sahkie.se så kommer det med i kalendern.