På gång i Ubmeje & Sápmi

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

On kuin kuinkuoleman kuva / Är som dödens avbild

2 mars, 2019 kl 12:00 - 23 mars, 2019 kl 16:00

Gratis
I Norrbottens Museums klimatsäkrade föremålsarkiv finns ett rum med samiska objekt. I rummet förvaras en samling stenar, så kallade Seitar. En Seite (efter nordsamiskans ”sieidi”) är en markör för en helig eller speciell plats. Seiten kan vara ett träd, en klippa, sten eller egentligen vad som helst som sticker ut från det närliggande landskapet.

Norrbottens Museum saknar information om var stenarna på bild kommer ifrån, hur insamlandet gått till eller vad som gör dem till Seitar. I det här materialet har Oscar Männikkös utställning hos Konstfrämjandet Västerbotten sin utgångspunkt. Under mars visas hans verk i gallerirummet på Kungsgatan.

Oscar Männikkö (1986, Vittangi) bor och verkar i Boden. Han har en MA i Fri Konst från Umeå Konsthögskola och arbetar med bild, installation och ljud. Återkommande teman i hans praktik är subkultur, kulturarv och det annars dolda i samhället. Männikkö är del av det tvärdiciplinära konstprojektet Residence-in-Nature och medverkade under 2018 i Mammas hus i Lainio, med vilket gruppen deltog i Luleåbiennalen 2018: Tidjord.

Pågår 2-23 mars. Öppettiderna Konstfrämjandet är: Torsdag 13-17, fredag 13-17, lördag 12-16.

Detaljer

Börjar:
2 mars, 2019 kl 12:00
Slutar:
23 mars, 2019 kl 16:00
Pris:
Gratis

Arrangör

Konstfrämjandet
Webbplats:
http://vasterbotten.konstframjandet.se

Plats

Konstfrämjandet
Kungsgatan 33
umeå, Sverige
+ Google Map

Comments are closed.

Såhkie Umeå Sameförening har som målsättning att stärka samiska arrangemang i Ubmeje och regionen genom att sprida information om vilka typer av samiska aktiviteter som sker i Ubmeje och Sápmi. I denna kalender marknadsför arrangemang både från sameföreningens initiativ, Umeå Samiska förvaltningskommun och alla andra aktörer med koppling till samiska arrangemang.

Kalendern uppdateras kontinuerligt med aktiviteter i takt med att informationen når oss. Om du är arrangör och anordnar någon samisk aktivitet så kan du meddela detta till info@sahkie.se så kommer det med i kalendern.