På gång i Ubmeje & Sápmi

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Nanos Bájnno / Färgkraft

4 mars, 2017 kl 12:00 - 25 mars, 2017 kl 17:00

Vernissage lördag 4 mars kl 12.00-15.00

Lilla Galleriet har den stora glädjen att få visa konst av den meriterade konstnären Maj Doris Rimpi.
Hon har haft utställningar världen över och är representerad på flertal museer, landsting och kommuner runt om i Sverige.
2012 blev hon den första Sápmi Award prisvinnaren med motiveringen:

”Maj Doris Rimpi är en nyfiken samisk visionär med en tydlig stämma och estetik. Hon är en läromästare och inspiratör som många slöjdare har glädje av. I Maj Doris konstnärliga verksamhet och i sitt slöjdande ger hon inspiration och hopp samtidigt som hon stärker den samiska identiteten.

Genom motiv, estetik och sin tekniska skicklighet ser man Maj-Doris starka tillhörighet i traditionen, samtidigt som är nyskapande och utmanande med ständigt nya frågeställningar. Maj-Doris höjer kvalitet och förväntningar på samisk konst och duodji samt profilerar slöjd på mästarnivå.”

Maj Doris Rimpi är även skådespelare, nu senast aktuell i Amanda Kernells film Sameblod. Hon var även med och startade den första samiska teatergruppen Dàlvadis 1971. Maj Doris har också varit verksam inom design, producent för olika kulturevenemang, illustratör, manus- och
textförfattare.

Maj Doris Rimpi bor i Parinjarka, Porjus där hon tar hand om sina hjärtedjur, renarna.

Maj Doris närvarar vid vernissagen 4 mars.
Utställningen pågår t o m 25 mars.

Öppet:
Extra söndagsöppet 5 mars kl 12-15.00.
Ti-to kl 10-18.00, fre kl 10-17.00, lör kl 11-14.00

Detaljer

Börjar:
4 mars, 2017 kl 12:00
Slutar:
25 mars, 2017 kl 17:00

Plats

Lilla Galleriet
Kungsgatan
Umeå, Sverige

Comments are closed.

Såhkie Umeå Sameförening har som målsättning att stärka samiska arrangemang i Ubmeje och regionen genom att sprida information om vilka typer av samiska aktiviteter som sker i Ubmeje och Sápmi. I denna kalender marknadsför arrangemang både från sameföreningens initiativ, Umeå Samiska förvaltningskommun och alla andra aktörer med koppling till samiska arrangemang.

Kalendern uppdateras kontinuerligt med aktiviteter i takt med att informationen når oss. Om du är arrangör och anordnar någon samisk aktivitet så kan du meddela detta till info@sahkie.se så kommer det med i kalendern.