På gång i Ubmeje & Sápmi

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Lunchseminarium – Samisk hälsa på lika villkor

3 mars kl 12:00 - 13:00

Gratis

Samisk hälsa på lika villkor / Sámi dearvvašvuohta seamma eavttuid alde / Sáme varresvuohta jäbddásasj álggovidjurijda / Saemien Healsoe seamma tsiehkine

Urfolk har rätt till bästa möjliga fysiska och psykiska hälsa. För att fylla kunskapsluckor och skapa bättre förutsättningar för samers hälsa och livsvillkor i Sverige behövs mer kunskap om samers hälsa och livsvillkor. Under seminariet presenteras den hälsostudie Epidemiologïjjan jah viäráldvarriesvuodan ussadahkka, Ubmejen universitiähta (Institutionen för Epidemiologi och Global hälsa, Umeå universitet) utför på uppdrag av Sametinget och Folkhälsomyndigheten under 2021.

Med start i slutet av februari skickas 10­ 000 enkäter ut till personer som antingen står i Sametingets preliminära röstlängd inför Sametingsvalet 2021, eller i renmärkesregistret. I enkäten ställs frågor om hur samer har det i kropp och själ, socialt och hur man använder sig, eller inte använder sig, av vården. Frågorna handlar om det allmänna hälsotillståndet, och om särskilda områden som har betydelse för samer.

Presentationen leds av ansvariga forskare Jon Petter Stoor och Miguel San Sebastián.
Efter presentationen följer en öppen frågestund om studien.Seminariet hålls via zoom. Välkomna att delta via: zoom-länk
Meeting ID: 690 4170 8408 . Passcode: 483239

Detaljer

Datum:
3 mars
Tid:
12:00 - 13:00
Pris:
Gratis

Plats

Online

Comments are closed.

Såhkie Umeå Sameförening har som målsättning att stärka samiska arrangemang i Ubmeje och regionen genom att sprida information om vilka typer av samiska aktiviteter som sker i Ubmeje och Sápmi. I denna kalender marknadsför arrangemang både från sameföreningens initiativ, Umeå Samiska förvaltningskommun och alla andra aktörer med koppling till samiska arrangemang.

Kalendern uppdateras kontinuerligt med aktiviteter i takt med att informationen når oss. Om du är arrangör och anordnar någon samisk aktivitet så kan du meddela detta till info@sahkie.se så kommer det med i kalendern.