På gång i Ubmeje & Sápmi

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Lars Thomasson symposiet – Konst är politik

5 mars kl 16:30 - 6 mars kl 11:30

Gratis

Kånssta leä politïjkka – Konst är politik – Art is politics

Årets symposium består dels i vernissage och konstnärssamtal kring de Samiska årstidsveporna, och dels vetenskapliga presentationer i ämnet.

Samisk årstidskonst och konstnärssamtal
Tisdag 5 mars kl 16.30-19.00 i Rådhusets festsal

Vernissage kl 16.30-17.30. Därefter modererar konstnär Tomas Colbengtson ett samtal med några av konstnärerna bakom verken. Medverkande konstnärer, förutom han själv, är Britta Marakatt-Labba, Lena Stenberg, Inga-Wiktoria Påve och Maj-Doris Rimpi.

Arr: Vaartoe – Centrum för samisk forskning, Svenska Samernas Riksförbund
och Såhkie Umeå sameförening i samarbete med Sensus studieförbund.

Konst är politik – vetenskapliga presentationer
Onsdag 6 mars kl 10.00-11.30 i Rådhusets festsal

Being (A)Part: Samisk samtidskonst i och utanför konstsystemet
Jan-Erik Lundström har en mångfaldig akademisk bakgrund, med gedigen erfarenhet från konstvärlden. Han har varit chef för Samisk senter for samtidskunst, Bildmuseet och Fotografiska museet. Med avstamp i 1970-talet, och med exempel från de senaste 20 åren, följer hans föreläsning den samiska samtidskonstens färder mot nutiden.

Kampen om att synas, för att lämnas i fred
Moa Sandström, doktorand i Samiska studier vid Umeå universitet, undersöker samtida konst i förhållande till begreppet dekolonisering. I sin presentation kommer hon att berätta om 2010-talets aktivistiska konst som tar plats i offentligheten genom gatan och sociala medier.

Arr: Vaartoe – Centrum för samisk forskning, Umeå universitet

Detaljer

Börjar:
5 mars kl 16:30
Slutar:
6 mars kl 11:30
Pris:
Gratis

Arrangörer

CeSam/Vaartoe
Såhkie Umeå sameförening
SSR
Sensus
Umeå universitet

Plats

Rådhuset
Rådhustorget 1
Umeå, Sverige
+ Google Map

Comments are closed.

Såhkie Umeå Sameförening har som målsättning att stärka samiska arrangemang i Ubmeje och regionen genom att sprida information om vilka typer av samiska aktiviteter som sker i Ubmeje och Sápmi. I denna kalender marknadsför arrangemang både från sameföreningens initiativ, Umeå Samiska förvaltningskommun och alla andra aktörer med koppling till samiska arrangemang.

Kalendern uppdateras kontinuerligt med aktiviteter i takt med att informationen når oss. Om du är arrangör och anordnar någon samisk aktivitet så kan du meddela detta till info@sahkie.se så kommer det med i kalendern.