På gång i Ubmeje & Sápmi

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Lansering av ordboksapp och webbordbok

5 mars, 2019 kl 11:00 - 12:00

Gratis

Saemien gïelejarnge, Saemiedigkie dam mijjen orre baakoegärjam, webbine jïh appine, vuesehte. Buerie båeteme!

Samiskt språkcentrum, Sametinget lanserar en ny version av sin webbordbok och ordboksapp. Ordboken har nu utökats med nordsamiska och har fått nya funktioner. De tar ordboksappen till nästa nivå med möjligheter att sortera ord i egna listor och dela dessa med andra. Sametingets ordboksfunktion innehåller sydsamiska, lulesamiska och nordsamiska.

Du som använder ordboken kan skapa ett eget konto. Då har du möjlighet att spara ord ur ordboken och lägga till dessa i personliga ordlistor som du skapar själv. Dessa ordlistor kan du sedan dela med andra användare med egna konton. Detta kan vara användbart för lärare som vill skapa gloslistor, temaordlistor eller liknande till sina elever eller för dig som vill ha hjälp att komma ihåg ord du slagit upp etc. Webbordbokens ordlistor kan du också använda i våran app – Sametingets ordböcker. Du har väl laddat ner den? När du väl skapat ditt konto så kommer du åt dina ordlistor och sådana som andra delat med dig också i appen.

Sametingets ordboksfunktion bygger på:
Per-Martin Israelssons sydsamiska ordbok som Sametinget gav ut i reviderad och utökad upplaga 2015,
Nils-Olof Sortelius lulesamiska ordbok som publicerades redan år 2005 som en sökbar ordbokstjänst på vår webbplats. Uppdateras fortlöpande, och
Mikael Svonnis nordsamiska ordbok som gavs ut av ČálliidLágádus – Författarnas Förlag 2013.

Detaljer

Datum:
5 mars, 2019
Tid:
11:00 - 12:00
Pris:
Gratis

Arrangör

Samiskt språkcentrum
Webbplats:
https://www.sametinget.se/sprakcentrum

Plats

Bio Abelli, Västerbottens museum
Helena Elisabeths väg 3
Umeå, Sverige
+ Google Map

Comments are closed.

Såhkie Umeå Sameförening har som målsättning att stärka samiska arrangemang i Ubmeje och regionen genom att sprida information om vilka typer av samiska aktiviteter som sker i Ubmeje och Sápmi. I denna kalender marknadsför arrangemang både från sameföreningens initiativ, Umeå Samiska förvaltningskommun och alla andra aktörer med koppling till samiska arrangemang.

Kalendern uppdateras kontinuerligt med aktiviteter i takt med att informationen når oss. Om du är arrangör och anordnar någon samisk aktivitet så kan du meddela detta till info@sahkie.se så kommer det med i kalendern.