På gång i Ubmeje & Sápmi

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Kvinnofrukost

8 mars, 2019 kl 08:30 - 10:00

Hur höll sig mormors mor frisk? Hur kan förstörda relationer till det heliga, planeten jorden och dina medmänniskor göra dig sjuk? Vad är helbrägdagörelse? Välkommen till en kvinnofrukost där Anette Langås Larsen berättar om sin forskning i Norra Norge. Efter föreläsningen samtalar Lis-Mari Hjortfors och Lena Maria Nilsson med henne om samisk syn på hälsa och helbrägdagörelse. Frukostserveringen är öppen från klockan åtta. Fri entré. Välkommen!

Anette Langås-Larsen är uppväxt i en miljö där helbrägdagörelse och andra traditionella samiska hälsostrategier var självklara för många. Hennes forskning bygger på dessa erfarenheter.

Lis-Mari Hjortfors är doktorand vid Vaartoe och skriver en avhandling om Laestadianismen i lulesamiskt område i Sverige och Norge.

Lena Maria Nilsson, Vaartoe, forskar främst om kost och hälsa, men hon har också undersökt vad berättelsen om en förlorad sejte kan lära oss om kolonialism och ohälsa.

Detaljer

Datum:
8 mars, 2019
Tid:
08:30 - 10:00

Arrangörer

Såhkie Umeå sameförening
ABF
Norrsam

Plats

Tráhppie
Helena Elisabeths väg 4
Umeå, 90342
+ Google Map
Webbplats:
www.sahkie.se

Comments are closed.

Såhkie Umeå Sameförening har som målsättning att stärka samiska arrangemang i Ubmeje och regionen genom att sprida information om vilka typer av samiska aktiviteter som sker i Ubmeje och Sápmi. I denna kalender marknadsför arrangemang både från sameföreningens initiativ, Umeå Samiska förvaltningskommun och alla andra aktörer med koppling till samiska arrangemang.

Kalendern uppdateras kontinuerligt med aktiviteter i takt med att informationen når oss. Om du är arrangör och anordnar någon samisk aktivitet så kan du meddela detta till info@sahkie.se så kommer det med i kalendern.