På gång i Ubmeje & Sápmi

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Konstutställning: Nomad

1 mars kl 12:00 - 4 maj kl 16:00

Gratis

Konstnären Lena Stenberg är uppvuxen utanför Kiruna. Stenberg arbetar främst med tredimensionella verk, skulpturala objekt, installationer och fotografi och har i sitt konstnärliga arbete ofta rört sig mellan att skildra historiska reflektioner och politiska frågor.

Stora delar av hennes släkt tvångsförflyttades från Karesuando och Tromsö-området. Hon har länge följt släkten genom foton och dokument. Utställningen Nomad handlar om detta. När familjer och släkter fråntogs deras renbetesmarker. Hur deras rötter med markområdena i det nationella staterna Finland och Norge kapades för alltid. Kontakterna med de gamla boplatserna och flyttlederna bröts. Den nya gränsdragningarna ledde sen till att svenska staten tvångsförflyttade stora grupper av samer söderut. Ett stort övergrepp mot samer som man sällan läser något om. En gömd historia.

I Umeå har hennes verk tidigare varit synliga på bl a Bildmuseet och Umeå universitet.


Vernissage 1 mars kl 12:15 i samband med Samiska veckans invigning.

Föreläsning 1 mars kl 13.00 på Tráhppie om arbetet med konstprojektet Nomad och bildprojektet Color of colonialism / Kolonialismens färger.

Detaljer

Börjar:
1 mars kl 12:00
Slutar:
4 maj kl 16:00
Pris:
Gratis

Arrangör

Såhkie Umeå sameförening
E-post:
info@sahkie.se
Webbplats:
www.sahkie.se

Plats

Tráhppie
Helena Elisabeths väg 4
Umeå, 90342
+ Google Map
Webbplats:
www.sahkie.se

Comments are closed.

Såhkie Umeå Sameförening har som målsättning att stärka samiska arrangemang i Ubmeje och regionen genom att sprida information om vilka typer av samiska aktiviteter som sker i Ubmeje och Sápmi. I denna kalender marknadsför arrangemang både från sameföreningens initiativ, Umeå Samiska förvaltningskommun och alla andra aktörer med koppling till samiska arrangemang.

Kalendern uppdateras kontinuerligt med aktiviteter i takt med att informationen når oss. Om du är arrangör och anordnar någon samisk aktivitet så kan du meddela detta till info@sahkie.se så kommer det med i kalendern.