På gång i Ubmeje & Sápmi

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Julevsáme Sálmmalávllaga / Lulesamiska psalmsånger

8 mars kl 13:30 - 14:30

Gratis

Lulesamiska tillhör gruppen samiska språk. Alla samiska språken är hotade. Lulesamiska har ca 1000 talare. Den lulesamiska psalmboken, Julevsáme sálmmagirjje, gavs ut 2005. Ingen av psalmerna finns inspelade. Utgiven musik på minoritetsspråket lulesamiska är väldigt ovanlig och finns knappt att tillgå. Därför vill vi nu ge lulesamer, samer och andra musikintresserade chansen att lyssna till psalmer på lulesamiska. Att sprida musik på lulesamiska är en del av revitalisering av språket. 2019 är året för världens ursprungsspråk. Samer bor inte enbart i kärnområdena utan är spridda i norden och internationellt. I och med den här utgivningen får man en chans att lyssna till musik på lulesamiska oavsett var man bor. Under våren 2020 pågår arbetet med inspelningarna och skivan väntas komma under året.

Ánndaris Rimpi är operasångare från Göteborg med rötterna i Oalloluokta. Har jobbat på  bl a GöteborgsOperan, Läckö SlottsOpera och sjungit opera på lulesamiska i en SVT-produktion på Ishotellet i Jukkasjärvi/VildmarksOperan. Han har spelat in en julskiva på lulesamiska och den första klassiska skivan på samiska, Schumanns Dichterliebe. Under våren arbetar han med inspelning av psalmer på lulesamiska.

Vid pianot: Marianne Rönkkönen
Fri éntre! Kollekt!

Detaljer

Datum:
8 mars
Tid:
13:30 - 14:30
Pris:
Gratis

Arrangörer

Såhkie Umeå sameförening
Svenska kyrkan

Plats

Ersbodakyrkan
Trattgränd 1G
Umeå, 90625 Sverige
+ Google Map
Webbplats:
https://www.svenskakyrkan.se/umea/ersbodakyrkan

Comments are closed.

Såhkie Umeå Sameförening har som målsättning att stärka samiska arrangemang i Ubmeje och regionen genom att sprida information om vilka typer av samiska aktiviteter som sker i Ubmeje och Sápmi. I denna kalender marknadsför arrangemang både från sameföreningens initiativ, Umeå Samiska förvaltningskommun och alla andra aktörer med koppling till samiska arrangemang.

Kalendern uppdateras kontinuerligt med aktiviteter i takt med att informationen når oss. Om du är arrangör och anordnar någon samisk aktivitet så kan du meddela detta till info@sahkie.se så kommer det med i kalendern.