På gång i Ubmeje & Sápmi

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Hjalmar Lundbohm och Kiruna

5 mars, 2019 kl 18:30 - 20:00

20KR – 40KR

Forskaren och författaren Curt Persson har ägnat en stor del av sitt liv åt att studera Hjalmar Lundbohm (1855-1926), mannen som har kallats Kirunas skapare. Det har resulterat i flera vetenskapliga avhandlingar och nu även i en ny populärvetenskapligt biografi. Curt sätter strålkastaren på Hjalmar Lundbohm i sekelskiftets Sverige präglat av nytänkande, teknikutveckling, klasskamp och parlamentarisk förändring.

Curt Persson har även forskat om Hjalmar Lundbohms människosyn; han tycktes beskydda ursprungsbefolkningen i samband med att gruvindustrin växte fram. Men i själva verket såg han samer och tornedalingar som lägre stående.

Curt Persson framröstades av KirunaTidningens läsare till Årets Kirunabo 2018.
Entré 40 kr, 20 kr för ungdomar och medlemmar.

Medarr: Bokcafé Pilgatan, Folkuniversitetet, Tornedalingar i Umeå, Föreningen Norden

Detaljer

Datum:
5 mars, 2019
Tid:
18:30 - 20:00
Pris:
20KR – 40KR

Plats

Bokcafé Pilgatan
Pilgatan 14
Umeå, Sverige
+ Google Map

Comments are closed.

Såhkie Umeå Sameförening har som målsättning att stärka samiska arrangemang i Ubmeje och regionen genom att sprida information om vilka typer av samiska aktiviteter som sker i Ubmeje och Sápmi. I denna kalender marknadsför arrangemang både från sameföreningens initiativ, Umeå Samiska förvaltningskommun och alla andra aktörer med koppling till samiska arrangemang.

Kalendern uppdateras kontinuerligt med aktiviteter i takt med att informationen når oss. Om du är arrangör och anordnar någon samisk aktivitet så kan du meddela detta till info@sahkie.se så kommer det med i kalendern.