På gång i Ubmeje & Sápmi

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Historia i stygn – Britta Marakatt-Labba

7 april kl 13:00 - 9 juni kl 17:00

Vernissage söndag 7 april kl 13.00 i hall 1, Västerbottens museum.

Hyperaktuella konstnären Britta Marakatt-Labbas verk visas på Västerbottens museum mellan 7 april och 9 juni i utställningen Historia i stygn. En retrospektiv utställning med verk av Britta Marakatt-Labba (född 1951) från 1968 fram till i dag. Många av verken är monumentala skildringar av historiska händelser där samhälleligt tänkande och aktivism förenas med uppfinningsrika bildlösningar.

Marakatt-Labbas broderade bildberättelser kombinerar mytologi och politik, de återupprättar nästan utplånade minnen, kritiserar förhållanden i samtiden och förutspår och varnar för vad som kan komma att hända i framtiden. Hennes verk kan betraktas som ”historier i stygn” eller ”broderade berättelser”. Hon fick aldrig lära sig något om samernas kultur eller historia i den svenska skolan, men traditionerna hölls vid liv inom familjen.

Hos Marakatt-Labba är det inte bara tematiken och seendet som anknyter till den samiska verkligheten utan också själva det textila uttrycket: broderiet, applikationen. Hennes bildberättelser har många beröringspunkter med det som på nordsamiska heter duodji, det vill säga konsthantverk eller formgivning.

Britta Marakatt-Labba har nyligen deltagit i utställningar på Bonniers konsthall och Moderna museet i Stockholm och tilldelats flera priser. Hennes stora genombrott skedde med den 24 meter långa “Historia” på samtidskonstutställningen Dokumenta 14 i Kassel 2017. Verket är en personlig syntes av samernas historia och mytologi, baserad på muntlig tradition.

Britta Marakatt-Labba är född 1951 i Idivuoma i en renskötarfamilj och en syskonskara om nio barn. I dag bor och arbetar hon i Övre Soppero, norr om Kiruna under höst, vinter och vår men tillbringar somrarna i Nordnorge.

Historia i stygn är ett samarbete mellan Lunds konsthall, Kohta i Helsingfors och Västerbottens museum.

Detaljer

Börjar:
7 april kl 13:00
Slutar:
9 juni kl 17:00

Arrangör

Västerbottens museum
Telefon:
Växel: 090-16 39 00, Reception: 090-16 39 01
E-post:
info@vbm.se
Webbplats:
https://www.vbm.se

Plats

Västerbottens Museum
Gammlia
Umeå,
+ Google Map

Comments are closed.

Såhkie Umeå Sameförening har som målsättning att stärka samiska arrangemang i Ubmeje och regionen genom att sprida information om vilka typer av samiska aktiviteter som sker i Ubmeje och Sápmi. I denna kalender marknadsför arrangemang både från sameföreningens initiativ, Umeå Samiska förvaltningskommun och alla andra aktörer med koppling till samiska arrangemang.

Kalendern uppdateras kontinuerligt med aktiviteter i takt med att informationen når oss. Om du är arrangör och anordnar någon samisk aktivitet så kan du meddela detta till info@sahkie.se så kommer det med i kalendern.