På gång i Ubmeje & Sápmi

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Láigebázahusat / Garnrester

29 februari kl 10:00 - 8 mars kl 17:00

Gratis

Utställning och försäljning av samisk duodji av de skickliga slöjdarna Solveig Labba och Gunvor Guttorm. I Hemslöjdens fönster och inne i butiken.

Onsdag 4 mars finns Solveig Labba på plats i butiken kl 13.00-15.00 och berättar om utställningen.

29 februari – 8 mars, Hemslöjden, Skolgatan 49

Solveig Labba

Jag brukar säga att jag är född och invuxen i duodji. Många tekniker har jag lärt mig hemma men jag har också utbildat mig inom hantverk. Jag är förskollärare, slöjdlärare och samisk lärare. När jag växte upp var det vanligt att man slöjdade nästan allt man behövde. Min mor sydde alla kläder skor till oss, min far slöjdade i horn och trä. Min farmor vävde och sydde pälsar. Farfar gjorde kosor och barnvaggor i trä. Mormor sydde skor och både farfar och morfar var riktiga berättare.

Jag har alltid varit intresserad av ord. Jag skrev alltid upp nya slöjdtermer på en lapp som jag sparade i en liten låda. När jag sen började på Samij Åhpadusguovdásjuppmuntrade vår lärare oss att lära oss slöjdtermer. Det var där jag och Gunvor Guttorm började samla orden som ledde till vår duodjiordbok.

Idag bor jag i Badje Sohppar och jobbar med mitt eget duodjiföretag och håller kurser, workshop och föredrag om slöjd och berättande. Jag jobbar också som slöjdlärare och som gästlärare på Sámi allaskuvla i Guovdageaidnu.

Gunvor Guttorm

Gunvor föddes 1958 i norska Karasjok och har djupa rötter i den samiska kulturen. Under många år arbetade hon som slöjdlärare i Norge. Hon är både teoretiker och praktiker och har haft en lång rad utställningar och även gett ut böcker. 1986 gick hon på slöjdlinjen på Samernas folkhögskola i Jokkmokk. 1994 blev hon fast anställd som lärare i duodji på samiska högskolan i Kautokeino.

Gunvor Guttorm är världens första professor i duodji, samiskt hantverk och konsthantverk. Hennes stora utmaning är att höja utbildningsnivån för slöjdare i hela Sápmi och stärka duodjin som ett universitetsämne.

Gunvor tycker det är viktigt med kunskap om duodjins historia.

– I duodjin finns en del av vår gemensamma samiska historia och formspråk. Därför behöver vi kunskap om hur våra förfäder har tänkt. Formen och den muntliga historien är en del av det som präglar duodji i dag.
För Gunvor är ”duodji” ett vidare begrepp än bara ”sameslöjd”. Hon ser på duodjin som ett samlande begrepp både för det traditionellt samiska hantverket, för design och för nyskapande.

Text ur Tidningen Grundskolan.

 

Detaljer

Börjar:
29 februari kl 10:00
Slutar:
8 mars kl 17:00
Pris:
Gratis

Arrangörer

Såhkie Umeå sameförening
Västerbottens Läns Hemslöjdsförening

Plats

Hemslöjden
Skolgatan 49
Umeå, 90327 Sverige
+ Google Map
Webbplats:
http://hemslojdenumea.se

Comments are closed.

Såhkie Umeå Sameförening har som målsättning att stärka samiska arrangemang i Ubmeje och regionen genom att sprida information om vilka typer av samiska aktiviteter som sker i Ubmeje och Sápmi. I denna kalender marknadsför arrangemang både från sameföreningens initiativ, Umeå Samiska förvaltningskommun och alla andra aktörer med koppling till samiska arrangemang.

Kalendern uppdateras kontinuerligt med aktiviteter i takt med att informationen når oss. Om du är arrangör och anordnar någon samisk aktivitet så kan du meddela detta till info@sahkie.se så kommer det med i kalendern.