På gång i Ubmeje & Sápmi

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Föreläsning: Rohttu mátkkis

17 januari kl 14:00 - 15:00

Gratis

Lovisa Mienna Sjöberg talar om samiska berättelser om pandemier och vad vi kan lära av dem.

Föreläsningen tar utgångspunkt i äldre samiska berättelser, framför allt om smittkoppsepidemin på mitten av 1800-talet och spanska sjukan under andra decenniet på 1900-talet. Epidemiska sjukdomar ger sig ofta tillkänna i form av föraningar, och de kommer i människohamn. De kan också på sätt och vis användas att kommunicera med. När Rohttudávda (rotthu=en slags djävul, dávda=sjukdom) kommer in i vårt samhälle uppstår ofta etiska dilemman där smittvärn och medmänsklighet kan komma i konflikt. Kanske kan vi lära något av de som gick före och deras berättelser.

Föreläsningen är en programpunkt i anslutning till utställningen Föreställningsvärldar.

Lovisa Mienna Sjöberg är försteamanunensis vid Sámi allaskuvla/Samiska högskolan där hon arbetar med undervisning och forskning sedan 2004.  Hon är ämnesansvarig för kursen Tro och livstolkning i Sápmi samt föreläser på andra utbildningar på högskolan om tro, religion och etik. Sjöberg doktorerade 2018 med avhandlingen Att leva i ständig välsignelse – en studie av sivdnidit som en religiös praxis på Teologisk fakultet, Universitetet i Oslo.

Länk till föreläsningen:
https://us02web.zoom.us/j/85046405088
Meeting ID: 850 4640 5088

Detaljer

Datum:
17 januari
Tid:
14:00 - 15:00
Pris:
Gratis

Arrangör

Västerbottens museum
Telefon:
Växel: 090-16 39 00, Reception: 090-16 39 01
E-post:
info@vbm.se
Webbplats:
https://www.vbm.se

Plats

Online

Comments are closed.

Såhkie Umeå Sameförening har som målsättning att stärka samiska arrangemang i Ubmeje och regionen genom att sprida information om vilka typer av samiska aktiviteter som sker i Ubmeje och Sápmi. I denna kalender marknadsför arrangemang både från sameföreningens initiativ, Umeå Samiska förvaltningskommun och alla andra aktörer med koppling till samiska arrangemang.

Kalendern uppdateras kontinuerligt med aktiviteter i takt med att informationen når oss. Om du är arrangör och anordnar någon samisk aktivitet så kan du meddela detta till info@sahkie.se så kommer det med i kalendern.