På gång i Ubmeje & Sápmi

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Märgben

7 maj, 2019 kl 19:00 - 20:00

95 kr – 190 kr

Traditionell samisk kött- och paltmiddag med märgben serveras i Vävenscenens foajé kl 17.00, före dansföreställningen. Kostnad 275 kr, måltidsdryck ingår. Anmäl till middagen senast torsdag 2 maj via info@sahkie.se.

Välj ”Märgbenspecial” vid biljettköp till dansföreställningen, det ger rabatterat pris 150 kr. Gäller även medlemskap i Såhkie. Observera att föreställningsbiljetten säljs separat via Biljettcentrum >

Att dansa sin historia

Koreografen Simone Grøtte gör en biografisk djupdykning i verket Märgben. Med Norrdans internationella ensemble undersöker hon förhållandet till sitt samiska ursprung.

– Jag har alltid känt mig som en same. Detta trots att jag inte jobbar med renskötsel, inte pratar samiska och inte kan jojka. När jag var fem år frågade min mamma mig vad jag tyckte var bäst med att vara same. Jag svarade: ”att äta märgben.” Den frågan har följt mig in i vuxen ålder.

Simone Grøtte är koreograf, född och verksam i Nordnorge. I hennes konstnärliga arbete är den samiska bakgrunden ständigt närvarande. I sitt konstnärskap utforskar Simone Grøtte frågor som identitet och tillhörighet och hon har sagts ha ”en talang att göra en lokal historia universell och en särskild förmåga att förvandla det triviala till något exotiskt.”

I dansföreställningen Märgben utgår Simone Grøtte från sina egna personliga erfarenheter och tillsammans med Norrdans åtta dansare arbetar hon på sitt typiska sätt: med ljudupptagningar, nyskriven musik och objekt.

Märgben har världspremiär i slutet av mars 2019 på Norrdans hemmascen i Härnösand.

Rykande färsk trailer!

Detaljer

Datum:
7 maj, 2019
Tid:
19:00 - 20:00
Pris:
95 kr – 190 kr
Webbplats:
http://www.biljettcentrum.com/evenemang/margben/

Arrangörer

Umeå teaterförening
Såhkie Umeå sameförening
Norrdans

Plats

Vävenscenen, Väven
Västra Strandgatan 8
Umeå, Sverige
+ Google Map

Comments are closed.

Såhkie Umeå Sameförening har som målsättning att stärka samiska arrangemang i Ubmeje och regionen genom att sprida information om vilka typer av samiska aktiviteter som sker i Ubmeje och Sápmi. I denna kalender marknadsför arrangemang både från sameföreningens initiativ, Umeå Samiska förvaltningskommun och alla andra aktörer med koppling till samiska arrangemang.

Kalendern uppdateras kontinuerligt med aktiviteter i takt med att informationen når oss. Om du är arrangör och anordnar någon samisk aktivitet så kan du meddela detta till info@sahkie.se så kommer det med i kalendern.