På gång i Ubmeje & Sápmi

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Gutnagierdu / Cirkel av aska

7 mars, 2019 kl 19:00 - 20:30

95KR – 190KR

Samiska rottrådar i en global värld. Vem äger landet?

Cirkel av aska är Niillas Holmbergs nya pjäs som är ett uruppförande beställt av Giron Sámi Teáther. Pjäsen har inspirerats av den gamla kinesiska kritcirkel-legenden. Cirkel av aska ställer frågor kring etiska val som dagens människor ställs inför.

Skådespelarna finns tillgängliga för samtal kring pjäsens tema efter avslutad föreställning. Skådespelare: Peo Grape, Siri Hamari, Elina Israelsson och Paul Ol Jona Utsi.

– Många urfolk finns på marker med mycket naturresurser. Urfolken har hamnat på markerna som har nånting som samhället behöver, säger teaterchefen Åsa Simma. De moraliska dilemman som människan står inför idag skärskådas i föreställningen.

– Du lämnar teatern med nya tankar och är starkare efter föreställningen, säger manusförfattaren Niillas Holmberg. Han har tidigare jobbat med Giron Sámi Teáhter i researchen inför Co2lonial nation, en scenisk sanningskommission.

Han är samisk poet, musiker, skådespelare och aktivist som givit ut sex poesisamlingar och är översatt till fler än tio språk. Här samarbetar han med Laura Jäntti, finsk regissör som jobbat med såväl stora operauppsättningar på Finlands stora scener, som väldigt små projekt i Sydamerika. Hos Giron Sámi Teáhter har hon tidigare regisserat Doala dolat heakkas/Håll elden levande – ode till Ailo Gaup.

Detaljer

Datum:
7 mars, 2019
Tid:
19:00 - 20:30
Pris:
95KR – 190KR
Webbplats:
http://www.biljettcentrum.com/evenemang/cirkel-av-aska/

Arrangörer

Umeå teaterförening
Såhkie Umeå sameförening

Plats

Vävenscenen, Väven
Västra Strandgatan 8
Umeå, Sverige
+ Google Map

Comments are closed.

Såhkie Umeå Sameförening har som målsättning att stärka samiska arrangemang i Ubmeje och regionen genom att sprida information om vilka typer av samiska aktiviteter som sker i Ubmeje och Sápmi. I denna kalender marknadsför arrangemang både från sameföreningens initiativ, Umeå Samiska förvaltningskommun och alla andra aktörer med koppling till samiska arrangemang.

Kalendern uppdateras kontinuerligt med aktiviteter i takt med att informationen når oss. Om du är arrangör och anordnar någon samisk aktivitet så kan du meddela detta till info@sahkie.se så kommer det med i kalendern.