På gång i Ubmeje & Sápmi

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Elin Teilus med band: Iellemij – To life

6 mars, 2019 kl 21:00 - 22:30

Elin Teilus har sina rötter i både skogssamiska Udtja och västkustens Göteborg . Hon kan närmast beskrivas som en naturkraft från de fria vidderna, med sin unika närvaro och magiska röst väcker hon norrskenets dans och jordens urkraft.

Kraftfullt och innerligt bjuder Elin med band på jojkar och sånger som låter de som gått före och de som kommer efter oss bli magiskt närvarande i nuet. Vi möter kallkällans klara vatten, renhjorden och vindens sus i jojkens sätt att gestalta det levande och våra ursprungliga band till jorden här och nu. Musiken är både filmiskt storslagen och enkelt nära.

 ”När denna skönsjungande kvinna tar ton och jojkar känns det som om taket ska trilla in och moder jords skälvande ursprungston väcks till liv… inom oss. Vi förstår att allas berättelser och öden finns inom oss, att det inte längre går att stålsätta oss och ställa oss utanför. Vi är på något vis alla en del av allt…”
Peter Elmberg – regissör Hemstannarna

Här är Elin nu aktuell med sitt album Iellemij – To Life som är en hyllning till människorna och markerna i skogssamiska Udtja, till de som gått före, barnen och kommande generationer. En hyllning till jorden. Till allt livs okränkbara helighet.

PÅ SCEN:
Elin Teilus – sång och jojk
Elin har bla haft konserter för Sametinget, jojkat på Samiska nationaldagen, Nationell högtidsgudstjänst i Uppsala Domkyrka och i samband med visningar av filmen JOJK mm. Elin är även verksam som skådespelerska, musikalartist i bl a Biejvve Bájttá – en musikteaterföreställning för barn.

Rickard Åström – Klaviaturer 
I mer än trettio år har Rickard arbetat som professionell musiker/kompositör . Tvåfaldig Grammisvinnare och har turnerat internationellt med Groupa. Rickard är återkommande kapellmästare/dirigent/arrangör/kompositör/pianist på Göteborgsoperan samt har ackompanjerat artister som Peter Jöback, Lill-Babs, och Sofia Karlsson.

Anders Waernelius – slagverk 
Anders är en mycket allsidig och innovativ slagverkare. Anders började spela trumset i 15-årsåldern och har numera en bred repertoar av slagverk från hela världen. Han spelar svensk, grekisk, arabisk, bulgarisk folkmusik med mera.

Björn Bohlin – blåsinstrument
Till vardags är Björn solist på engelskt horn och oboe vid Göteborgs symfoniker sedan 40 år. Här får vi höra honom även på nordamerikanska flöjter, didgeridoo, och duduk. Björn är en spännande och lyhörd improvisatör med en djup känsla för musikens och ljudens landskap med naturen som ständig inspirationskälla.

Mats Jenséus – Akustisk gitarr och elgitarr
Mångfacetterad gitarrist med känsla för att skapa spännande rum och kompositioner och som spelar i många sammanhang och artister.

Detaljer

Datum:
6 mars, 2019
Tid:
21:00 - 22:30

Arrangör

Såhkie Ubmeje sameförening
E-post:
info@sahkie.se
Webbplats:
www.sahkie.se

Plats

Rådhustorget
Rådhustorget 1
Umeå, Sverige
+ Google Map

Comments are closed.

Såhkie Umeå Sameförening har som målsättning att stärka samiska arrangemang i Ubmeje och regionen genom att sprida information om vilka typer av samiska aktiviteter som sker i Ubmeje och Sápmi. I denna kalender marknadsför arrangemang både från sameföreningens initiativ, Umeå Samiska förvaltningskommun och alla andra aktörer med koppling till samiska arrangemang.

Kalendern uppdateras kontinuerligt med aktiviteter i takt med att informationen når oss. Om du är arrangör och anordnar någon samisk aktivitet så kan du meddela detta till info@sahkie.se så kommer det med i kalendern.