På gång i Ubmeje & Sápmi

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Ett dygn för Naturens Rättigheter

24 maj, 2019 kl 11:30 - 25 maj, 2019 kl 16:30

Gratis

I tider av klimatkriser, hotade ekosystem och massutrotning av arter visar idén om naturens rättigheter på en väg till att skapa fred med jorden. 24-25 maj uppmärksammas denna fråga i Umeå av deltagare i kursen om naturens rättigheter vid
Färnebo folkhögskola*, tillsammans med lokala aktörer.

Fredag 24 maj
· 11:30-14:00 – Medverkan i Fridays for Future Samling vid Årstidernas park för marsch till Stadshuset. Följs upp med direktaktion vid Stadshuset för att uppmärksamma massutrotningen och naturens rättigheter.
· 18:30-20:30Fest och boksläpp på Kulturhuset Klossen, Ekonomstråket 6. Fest för naturens rättigheter och för omställning till hållbarhet. Boksläpp av ”Naturens rättigheter – när lagen ger fred med jorden”.

– Författarna och ekopedagogerna Ingrid och Nikolas Berg berättar om boken och om naturens rättigheter.
– Peder Karlsson från End Ecocide Sverige pratar omställning och Omställningskonferensen 21-22/9.
– Urfolksperspektiv med folkbildaren Carmen Blanco Valer och fotografen Tor Tuorda (från filmen Gállok). Lena Maria Nilsson berättar om Såhkie och lär ut jojk.
– Deltagare ur Färnebo-kursen om naturens rättigheter om aktionshelgen i Umeå.
– Öppet samtal, reflektion och frågestund tillsammans med besökarna.

Lördag 25 maj
· 9:00-11:00Manifestation För Umeälven. Mötesplats: Stadshuset. Vandring till Mossträdgården söder om Bölesholmarna (på plats 9:30), där vi genomför en ceremoni för älvens ekosystem och upprättar ett “Livsröse för naturens rättigheter”.
· 12:00-13:30Sopplunch med samtal: ”Hur kan Umeå bli hållbart genom att erkänna naturens och urfolkens
rättigheter?” På Tráhppie.
· 13:30-16:30Film och samtal: “Hur drabbas vi av gruvboomen? Perspektiv från Sápmi och Mexiko” På Tráhppie. Filmvisning av “Huicholes, the last guardians of peyote”. Samiska perspektiv från Gállok genom filmaren Tor Tuorda,
samt urfolksperspektiv från Mexiko förmedlade genom föreningen Solidaritet med Ayotzinapa – Sverige. Filmen är på spanska med engelska undertexter.

För mer aktuell information, se Facebook-event ”Ett dygn för naturens rättigheter”
Kontaktperson: Yénika Castillo, 076-3151044, yenas.cm@gmail.com


*Den 24-26 maj får Umeå besök av en grupp deltagare i Färnebo folkhögskolas kurs “Naturens rättigheter – vi bygger en ekorättsrörelse” som pågår våren 2019. Vi har ett särskilt fokus på Umeälven, då höstens kurs fokuserade på Tärnaby och Rönnbäck. Vi uppskattar att få samarbeta med olika aktörer i Umeå för att uppmärksamma naturens rättigheter och en hållbar framtid, inklusive skyddet av Umeälven som ekosystem.

Detaljer

Börjar:
24 maj, 2019 kl 11:30
Slutar:
25 maj, 2019 kl 16:30
Pris:
Gratis
Webbplats:
https://www.facebook.com/events/1138178496354503/

Arrangör

Såhkie Umeå sameförening
E-post:
info@sahkie.se
Webbplats:
www.sahkie.se

Comments are closed.

Såhkie Umeå Sameförening har som målsättning att stärka samiska arrangemang i Ubmeje och regionen genom att sprida information om vilka typer av samiska aktiviteter som sker i Ubmeje och Sápmi. I denna kalender marknadsför arrangemang både från sameföreningens initiativ, Umeå Samiska förvaltningskommun och alla andra aktörer med koppling till samiska arrangemang.

Kalendern uppdateras kontinuerligt med aktiviteter i takt med att informationen når oss. Om du är arrangör och anordnar någon samisk aktivitet så kan du meddela detta till info@sahkie.se så kommer det med i kalendern.