På gång i Ubmeje & Sápmi

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Biebmu-Beäbmuo – Samisk mat inom äldreomsorg

27 maj kl 08:00 - 13 juni kl 17:00

Mattraditioner är viktiga för alla människor, inte minst när vi blir äldre. Kosthållningen är intimt förknippad med vår kultur och identitet. Vi väljer själva vad och hur vi äter så länge som vi är friska och krya, men när vi av hälsoskäl inte kan laga maten själv blir vi beroende av att andra kan se till att vi får vår invanda kost. Måltiderna tillhör dagens höjdpunkt om vi tas om hand på äldreboende eller genom hemtjänst.

Men – smakar och ser maten ut så att den ger matlust? Innehåller maten näringsämnen så att den bidrar till hälsa? I den samiska kosthållningen är stommen fisk och renkött, bär, örter och andra tillbehör. Hur ofta serveras detta där maten är tillagad i storkök?

Slow Food Sápmi inbjuder dig till att vara med i en digital nätverksgrupp där vi tillsammans går igenom matsedlarna på kommunala äldreboenden inom de 25 samiska förvaltningskommunerna i Sverige.

Syftet med nätverksgruppen är att undersöka om äldre samer är nöjda med den mat som serveras på äldreboenden, och om något behöver förändras, vad i så fall? Vi bestämmer själva hur många gånger vi ska träffas. Träffarna sker via digitalt, via Teams.

Är du intresserad av att ingå i den här nätverksgruppen, ta kontakt med Ellacarin Blind, mobil: 070-36 20 478 ellacarin@slowfoodsapmi.se

Detaljer

Börjar:
27 maj kl 08:00
Slutar:
13 juni kl 17:00

Arrangör

Slow Food Sápmi
Webbplats:
http://www.slowfoodsapmi.com/

Plats

Online

Comments are closed.

Såhkie Umeå Sameförening har som målsättning att stärka samiska arrangemang i Ubmeje och regionen genom att sprida information om vilka typer av samiska aktiviteter som sker i Ubmeje och Sápmi. I denna kalender marknadsför arrangemang både från sameföreningens initiativ, Umeå Samiska förvaltningskommun och alla andra aktörer med koppling till samiska arrangemang.

Kalendern uppdateras kontinuerligt med aktiviteter i takt med att informationen når oss. Om du är arrangör och anordnar någon samisk aktivitet så kan du meddela detta till info@sahkie.se så kommer det med i kalendern.