På gång i Ubmeje & Sápmi

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Beaivváš med Human Zoo

8 november, 2019 kl 19:00 - 20:30

170kr – 240kr

När samer ställdes ut på zoo

Åskådare flockades till de etnografiska shower som visade upp ”exotiska” människor som attraktioner. I Human Zoo står en samisk familj i centrum för berättelsen om kolonialismens övergrepp.

Det är ett mörkt kapitel i historien, då när människoutställningar blev populära i slutet av 1800-talet. Inför betalande publik visades urfolk och utvalda stammar upp under turnéer i Europa och USA. Här ställdes samer ut, i traditionella kläder med kåta och renar, för att stilla besökarnas nyfikenhet.

I Human Zoo får vi följa en samisk familjs resa. Från livet på de öppna vidderna till en ny vardag på inhägnad mark. I takt med att deras levnadsutrymme krymper ökar slitningarna inom familjen. Relationen mellan föräldrarna försämras. Mormors hälsa vacklar. Sonen plågas av åskådarnas blickar. Dottern ställer frågor som de vuxna har svårt att besvara. Föreställningen är en historisk samproduktion mellan den samiska nationalteatern Beaivváš och Nationaltheatret i Oslo med urpremiär i oktober 2019. Human Zoo är skriven av prisade författaren och dramatikern Kathrine Nedrejord och är hennes första uppsättning som husdramatiker på Nationaltheatret.

Spelas på nordsamiska. Textas till norska. Se trailer!


Recensioner

”Därför är det intressant att föreställningen ”Human Zoo” också innehåller stolthet, yrkesskicklighet och självkänsla i ett stycke som tematiskt handlar om kulturell imperialism av den värsta sorten. Komplexiteten i stycket är intressant, att det inte bara handlar om att reduceras till djur i bur, men också om nyfikenhet från båda sidor om gärdet. ” NRK 

 

Detaljer

Datum:
8 november, 2019
Tid:
19:00 - 20:30
Pris:
170kr – 240kr
Webbplats:
https://www.biljettcentrum.com/evenemang/human-zoo/

Arrangörer

Såhkie Umeå sameförening
Umeå teaterförening

Plats

Vävenscenen, Väven
Västra Strandgatan 8
Umeå, Sverige
+ Google Map

Comments are closed.

Såhkie Umeå Sameförening har som målsättning att stärka samiska arrangemang i Ubmeje och regionen genom att sprida information om vilka typer av samiska aktiviteter som sker i Ubmeje och Sápmi. I denna kalender marknadsför arrangemang både från sameföreningens initiativ, Umeå Samiska förvaltningskommun och alla andra aktörer med koppling till samiska arrangemang.

Kalendern uppdateras kontinuerligt med aktiviteter i takt med att informationen når oss. Om du är arrangör och anordnar någon samisk aktivitet så kan du meddela detta till info@sahkie.se så kommer det med i kalendern.