På gång i Ubmeje & Sápmi

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Ædnan – författarsamtal med Linnea Axelsson

24 maj, 2018 kl 18:30 - 20:00

50 kr

Linnea Axelsson har skrivit boken Ædnan, en lång berättelse i diktform om två samiska familjer. Ædnan har väckt stor uppmärksamhet under våren. Nu kommer hon till Trahppie och talar om sin bok.

 

Men kolten står

Linnea Axelsson Foto: Sara Mac Key


beredd

För varje ny årsring

ska den kämpa

 

för varje knäckt

släktled

ska den vittna

och minnas

(citat ur Ædnan)

Linnea Axelssons släktepos ÆDNAN skildrar två samiska familjer, vars öden speglar samernas moderna historia från 1900-talets början till vår tid. En berättelse om att tvingas lämna sitt hem, om vattenkraftsutbyggnad, om att inte äga mark.

Linnea föddes 1980 i Porjus, Norrbotten och bor nu i Stockholm. Hon har studerat vid Umeå universitet och disputerade 2009 på en avhandling i konsthistoria, med titeln Omfamningar : rummets och gränsens meningar : om Louise Bourgeois’ och Rachel Whitereads verk. Linnéa romandebuterade 2010 med boken Tvillingsmycket på Wahlström & Widstrands förlag.

 

I samtalet medverkar Åsa Össbo, som skrivit sin avhandling om vattenkraftsutbyggnad och kolonialism, tillsammans med en före detta elev på Biskops Arnö som studerade skönlitterärt skrivande (numera författarlinjen), Michael Lindblad, som även är ordförande för Såhkie Ubmeje sameförening.

 

Länk till Ædnan på Bonniers förlag.

Medverkan i SVT/BabelSR
Recensioner i bland annat SvD, ETC, Expressen, AF, Arbetarbladet
Länk till Linneas avhandling. Fulltext saknas.
Länk till Tvillingsmycket på Wahlström & Widstrands förlag.
Andra skrifter av Linnea finns sammanställda på Wikipedia.

Välkommen!

Detaljer

Datum:
24 maj, 2018
Tid:
18:30 - 20:00
Pris:
50 kr

Arrangör

Plats

Tráhppie
Helena Elisabeths väg 4
Umeå, 90342
+ Google Map
Webbplats:
www.sahkie.se

Comments are closed.

Såhkie Umeå Sameförening har som målsättning att stärka samiska arrangemang i Ubmeje och regionen genom att sprida information om vilka typer av samiska aktiviteter som sker i Ubmeje och Sápmi. I denna kalender marknadsför arrangemang både från sameföreningens initiativ, Umeå Samiska förvaltningskommun och alla andra aktörer med koppling till samiska arrangemang.

Kalendern uppdateras kontinuerligt med aktiviteter i takt med att informationen når oss. Om du är arrangör och anordnar någon samisk aktivitet så kan du meddela detta till info@sahkie.se så kommer det med i kalendern.